
COUNTY OF SAN LUIS OBISPO 

    DEPARTMENT OF PLANNING & BUILDING 

 

ACCESSORY DWELLING UNITS IN THE UNINCORPORATED COUNTY 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 

The following information pertains to Accessory Dwelling Units (ADUs) in the unincorporated areas of San Luis Obispo 

County (e.g., San Miguel, Oceano, and Los Osos).  

 

1. What is an ADU? 

 

ADU stands for “accessory dwelling unit”. Currently, the County’s ordinance refers to an ADU as a “secondary 

dwelling”. This will change starting January 1, 2020, as the County will align with the State of California’s term 

and definition for ADUs. 

 

The State defines an ADU as an attached or detached residential dwelling that provides complete independent 

living facilities for one or more persons, including permanent provisions for living, sleeping, eating, cooking, 

and sanitation. An accessory dwelling is an accessory use (similar to a garage or workshop) to the primary 

residential use and must be located on the same parcel as the primary residential use. A primary residential 

use may be a single-family dwelling or multi-family dwelling. 

 

2. I heard the State of California will have new standards for ADUs. Can you tell me more about this? 

 

In October 2019, Governor Gavin Newsom signed new bills to further facilitate the development of ADUs. 

These bills will make significant changes to California’s ADU standards. Once these bills become effective on 

January 1, 2020, the County will apply the new California ADU Law to applications until the amended County 

ADU Ordinance is adopted. 

 

3. Which standards will apply to my ADU application? 

 

There are a few factors that determine which standards apply to your application including when your 

application is submitted and if the proposed site is located in the Inland or Coastal Zone. The following table 

is being provided as a guide:  

 

Inland Areas 

Timeframe Standard Quick 

Reference 

Applications received before 

January 1, 2020 

Applications must comply with the County’s current 

standards for secondary dwellings  

“Old Regs” 

Applications received on or after 

January 1, 2020, but before the 

County adopts new ADU standards 

Applications must comply with State ADU Law 

(California Government Code Section 65852.2 et seq.) 

“State Regs” 

Applications received after the 

County’s new ADU standards are 

effective (anticipated effective 

date: starting February 28, 2020) 

Applications must comply with the County’s new ADU 

standards (ADU Ordinance) 

“New Regs” 



 

Coastal Zones 

Timeframe Standard Quick 

Reference 

Applications received before 

January 1, 2020 

Application must comply with the County’s current 

standards for secondary dwellings  

“Old Regs” 

Applications received on or after 

January 1, 2020, but before the 

County adopts new ADU standards 

Application must comply with State ADU Law 

(California Government Code Section 65852.2 et seq.) 

“State Regs” 

Applications received after the 

County’s new ADU standards are 

effective (anticipated effective 

date: Spring 2020) 

Applications must comply with the County’s new ADU 

standards (ADU Ordinance - Coastal) 

“New Regs” 

The standards that apply to an application will be designated a “quick reference” label, as shown on the 

last column in the tables above. 

 

4. When will the new County ADU Ordinance go into effect? 

 

The draft ADU ordinance is scheduled to be considered by the Board of Supervisors on January 28, 2020. If 

adopted on this date, the Inland version of the ordinance will become effective starting February 28, 2020 (30 

days after the date of adoption). The Coastal version will require approval by the Coastal Commission and is 

anticipated to become effective in Summer 2020. 

 

5. If I receive an approval for an ADU from the Planning Division under “State Regs”, but the “New Regs” 

becomes effective before I am issued the building permit, is my approval under “State Regs” still valid? 

 

As long as the Planning Division’s approval for the ADU has not expired, an applicant may proceed with the 

building permit process. 

 

Permit Requirements 

Location Type of Planning Division Approval Time Limits 

Inland Areas Zoning Clearance Valid for a period of 18 months from effective 

date 

Coastal Zone Plot Plan Valid for a period of 18 months from effective 

date 

 

6. Under “State Regs”, what is the required minimum lot size for ADUs? 

 

Applications under “State Regs” will no longer be required to meet a minimum lot size for ADUs. This will also 

be the case for applications under “New Regs”. However, sites served by onsite wastewater treatment 

systems, such as septic systems, will still have to meet the requirements of the Building Code (Title 19), which 

may include standards for lot size. 

 

 



7. What will happen to the excluded areas in the “Old Regs”? 

 

Under “Old Regs”, the excluded areas will continue to be implemented on ADU applications. 

 

The following table provides a summary of how excluded areas will be affected after January 1, 2020: 

 

ADU Excluded Areas 

Exclusions Under “State Regs” Under “New Regs” 

(Pending Approval by Board of Supervisors) 

South Atascadero 

Area 

This exclusion will not be 

implemented. 

This exclusion is proposed to be removed. 

Nacimiento Area This exclusion will not be 

implemented. 

This exclusion is proposed to be removed. 

South Bay (Los Osos) Due to inadequacy of water 

supply, ADUs will be prohibited in 

South Bay (Los Osos). 

Due to inadequacy of water supply, 

prohibition of ADUs in South Bay (Los Osos) 

is proposed to continue. 

Regional Water 

Quality Control Board 

Exclusions 

This exclusion will continue. This exclusion is proposed to continue. 

Specific Subdivisions: 

Tracts 7, 17, 19, 159 

and 502 

This exclusion will not be 

implemented, but tract or parcel 

map conditions may still apply. 

This exclusion is proposed to be removed, 

but tract or parcel map conditions may still 

apply. 

 

8. Under “State Regs”, what will be the maximum ADU size? 

 

The maximum ADU size will be 1,200 square feet, unless the ADU application falls under subsection “e” of the 

new State ADU Law. 

 

9. What will be the minimum parking requirements under “State Regs”? 

 

For ADUs, there will be no minimum parking requirement.  

 

For the primary residential use (single-family dwelling or multi-family dwelling), the existing parking spaces 

must be maintained, unless those parking spaces are demolished or converted in conjunction with 

establishing an ADU. 

 

10. Will fire sprinklers be required for my ADU? 

 

The installation of fire sprinklers will not be required in an ADU if fire sprinklers are not required for the 

primary residence.  

 

However, if the ADU is attached to other structures that require fire sprinklers, installation of fire sprinklers 

may be required. Please contact the Building Division at (805) 781-5600 for more information. 


